Indien je een bedrijf wilt (ver)kopen is het belangrijk om over een bedrijfsovername stappenplan te beschikken. Dit begint bij een goede voorbereiding en is pas afgerond indien een passende financiering is gevonden. Wij hebben de belangrijkste stappen bij een bedrijfsovername alvast voor je op een rijtje gezet.
Heb je nagedacht over de toekomst van je bedrijf? Indien je hierbij de knoop hebt doorgehakt om je bedrijf te verkopen helpen wij je graag met een goede voorbereiding en praktische tips. Raadpleeg bijvoorbeeld ons bedrijfsovername stappenplan of download onze whitepaper waarin we je het overnameproces stap voor stap uitleggen. Bij een bedrijfsovername zijn hoofdzakelijk vijf fasen te onderscheiden.
Het verkopen van je bedrijf begint met het formuleren van je persoonlijke eisen. Hiervoor dien je onder anderen na te gaan tot welke leeftijd je door wilt gaan, of je bedrijf in staat is tot een overname, wat de groeipotentie is, of je nog familie in het bedrijf wilt hebben en hoe snel je de overname geregeld wilt hebben. Om dit te bepalen dien je te weten hoe een bedrijfsovername verloopt en wanneer je deze wilt laten plaatsvinden.
Voorbereiding klaar? Beginnen maar! Ga samen met een potentiële opvolger rond de tafel en bespreek de mogelijkheden. Indien je geen opvolger op het oog hebt kan je zelf via bijvoorbeeld een bedrijvenbeurs kopers zoeken. Indien iemand serieus geïnteresseerd is kan je dit vast laten leggen in een intentieovereenkomst (letter of intent). Verder is het gebruikelijk als een potentiële koper een boekenonderzoek (due diligence) uit wil voeren. Hierdoor weet hij of het bedrijf op order is, voordat hij zijn geld hierin stopt.
Nadat het bedrijfsovername stappenplan is afgerond kan je niet zomaar vertrekken. Ondanks dat je geen verantwoordelijkheden meer draagt kan je erop rekenen dat je nog drie tot zes maanden bij het bedrijf betrokken wordt.
Wil jij kosten besparen bij de bedrijfsovername? Dat kan! Zo kan je veel zelf doen bij het verkopen van een bedrijf. Bij zaken waar je weinig tot geen verstand van hebt raden wij echter wel aan om een overnameadviseur in te schakelen. Een goede adviseur levert uiteindelijk ook meer geld op dan hij kost. Je kunt er ook voor kiezen om deels zelf dingen op te pakken, zoals de zoektocht naar een potentiële koper. Hiervoor hebben wij een speciaal 'Bedrijf verkopen' pakket samengesteld met hierin een anonieme advertentie en een aantal handige proces- en informatiedocumenten.
Klik hier voor meer informatieBij een bedrijfsovername kunnen zowel interne- als externe kopers zijn. Bij interne kopers heeft dit betrekking op een familieopvolging of een Management Buy-Out (MBO). Indien dit niet mogelijk is actief gezocht naar externe kopers zoals een Management Buy-In (MBI), een strategische overname of een investeerder.
De transactievorm van een bedrijfsovername is in de meeste gevallen een activa-passivatransactie. Alleen bij een Besloten Vennootschap kan dit ook via aandelentransactie plaatsvinden.
Naast een bedrijfsovername stappenplan ben je bij Bedrijventekoop.nl aan het juiste adres voor begeleiding op maat. Sinds 2002 zijn wij namelijk uitgegroeid tot hét grootste bedrijfsovernameplatform van Nederland. Wij garanderen je 100% anonimiteit bij het plaatsen van de advertenties. Daartoe behoord onder anderen ook dat wij je contactgegevens nooit vrijgeven.
Heb je nog niet gevonden waar je naar op zoek was? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Ook kan je alvast een kijkje nemen bij de veelgestelde vragen.