De transactievorm is een belangrijk onderwerp bij een bedrijfsovername. Een aandelentransactie is een van de twee vormen waaruit gekozen kan worden. Maar wat houdt een aandelentransactie precies in? Hieronder beschrijven we wat de kenmerken van een aandelentransactie zijn en wanneer deze interessant is om toe te passen.
Wat is een aandelentransactie?
Zoals aangegeven zijn er twee transactievormen mogelijk bij een bedrijfsovername, namelijk een aandelentransactie en een
activa/passiva transactie. De te gebruiken transactievorm hangt voor een deel samen met de rechtsvorm van je bedrijf. Bij een eenmanszaak, maatschap óf VOF is de keuze geen hogere wiskunde. Hier is namelijk altijd sprake van een activa/passiva transactie. Echter, bij een BV heb je ook de mogelijkheid om voor een aandelentransactie te kiezen. Let wel op, want de gekozen transactievorm heeft gevolgen voor de onderhandelingen en de uiteindelijke koopsom. Er zijn namelijk een aantal wezenlijke verschillen in juridisch en fiscaal opzicht tussen de beide transactievormen.
Bij een aandelentransactie neemt de koper de gehele BV over door de aandelen over te nemen van de verkoper. In tegenstelling tot een activa/passiva transactie, waarbij enkel de active en/of passiva van het bedrijf verkocht worden, blijven de activa én passiva gewoon op naam van de BV staan. De BV verkoopt nu niet haar bezittingen én schulden, maar de gehele onderneming ineens.
In het geval van een aandelentransactie gaat het overnamebedrag van de koper direct naar de verkopende ondernemer. Het betreft nu namelijk het directe bezit van de verkoper zelf. Dit is anders bij een activa/passiva transactie waar de active en passiva gelden als bezit van de BV. De overnamesom blijft in dit geval dus in de BV van de verkopende partij achter.
Over het algemeen geldt dat de aandelentransactie veel eenvoudiger is dan de activa/passiva transactie. Dit komt doordat alle losse onderdelen van een BV niet afzonderlijk verkocht dienen te worden. Maar, juist alles als één geheel verkocht wordt.