Bedrijf kopen?

Overweeg je een bedrijf te kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zijn het grootste overnameplatform van Nederland en brengen vraag en aanbod in bedrijven snel en doeltreffend bij elkaar. Bekijk onze database voor het meest complete en actuele overzicht van te koop staande bedrijven in Nederland. Vind je een interessante onderneming in ons aanbod? Reageer middels het contactformulier en kom direct in contact met de aanbieder! Ben je nog in een oriënterend stadium? Bekijk dan hieronder alle benodigde informatie om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de aankomende overnametraject.

Bekijk hier ons actuele aanbod
Bedrijf kopen Bedrijventekoop.nl

Zo blijf je op de hoogte van ons actuele aanbod

Heb je ons aanbod bekeken, maar zit het juiste bedrijf er op dit moment niet tussen? Geen nood, we bieden een aantal opties om op de hoogte te blijven van ons nieuwste aanbod, zodat je meteen kunt reageren wanneer het door jou gewenste bedrijf in onze database verschijnt!
  • Schrijf je bijvoorbeeld in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuw aangeboden bedrijven.
  • Wil je als eerste kunnen reageren wanneer een bedrijf verschijnt dat aan jouw specifieke zoekcriteria voldoet? Meld je dan aan voor onze zoekservice en wordt direct per mail op de hoogte gesteld wanneer we een match ontvangen!
  • Ben je actief op zoek naar een bedrijf? Plaats dan een aankoopadvertentie. Verkopende partijen kunnen hierop reageren en je advertentie wordt doorlopend gematcht met onze actuele database, waardoor je ook zelf meteen kunt reageren wanneer je gewenste bedrijf in ons aanbod verschijnt.

Nieuwsbrief

Blijf gratis wekelijks op de hoogte van ons nieuwste aanbod in bedrijven.

Schrijf je hier in

Zoekservice

Wil je als eerste op de hoogte blijven van bedrijven die aan jouw wensen voldoen? Meld je dan aan voor onze zoekservice.

Meld je hier aan

Zoekprofiel plaatsen

Ga actief op zoek naar te koop staande bedrijven middels het plaatsen van een zoekprofiel. Deze wordt doorlopend gematcht met ons systeem.

Bekijk hier de mogelijkheden

Wat voor type koper ben je?

Bij het kopen van een bedrijf zijn er verschillende typen kopers te onderscheiden. Deze typen zijn te verdelen in interne partijen en externe partijen. Je valt onder een interne partij wanneer je een bedrijf over wilt nemen binnen je familie of waar je reeds werkzaam bent:
  • Familieopvolging: het bedrijf wordt overgedragen binnen de eigen familie.
  • Management Buy-out (MBO): bij een MBO koop je (een gedeelte van) het bedrijf waar je als medewerker of manager actief bent.
Wanneer intern geen opvolging beschikbaar is zal door verkopers gezocht moeten worden naar een externe partij. Wanneer je als externe partij een bedrijf over wilt nemen, dan ben je een van onderstaande typen koper:
  • Management Buy-In (MBI): bij een MBI wordt het bedrijf (gedeeltelijk) verkocht aan een individuele partij van buiten het bedrijf. Je koopt in dit geval dus een bedrijf als individu en niet als bedrijf. Of je een startende of reeds ervaren ondernemer bent, maakt hierbij niet uit.
  • Strategische overname: bij een strategische overname koop je als bedrijf een ander bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld het bedrijf van een concurrent zijn, maar ook een bedrijf dat opereert in een markt die jij wilt betreden.
  • Investeerder: als investeerder neem je (een gedeelte van) de onderneming over, meestal door het overnemen van aandelen van het bedrijf. Hiermee wordt extra kapitaal gegenereerd door de onderneming. Het kan zijn dat je als investeerder betrokken wordt bij de bedrijfsvoering, maar dit is zeker niet altijd het geval.

 

Transactievorm bij het kopen van een bedrijf

Wanneer het bedrijf dat je wilt kopen een eenmanszaak, maatschap of VOF betreft, dan is er maar één mogelijke transactievorm, namelijk de activa-passivatransactie. Bij een BV heb je de keuze uit een tweetal opties, namelijk:
  • Activa-passivatransactie: bij deze transactievorm koop je (een gedeelte van) de losse bezittingen (activa) en eventueel de schulden (passiva) van het bedrijf. Wanneer de over te nemen onderneming een BV betreft, wordt niet de BV zélf gekocht, maar alleen (een aantal van) de bezittingen en schulden. Na de aankoop blijft de overnamesom (plus eventueel niet overgedragen activa en/ of passiva) achter in de BV, waarvan de aandelen nog in handen zijn van de verkopende ondernemer.
  • Aandelentransactie: bij deze transactievorm blijft de BV eigenaar van de bezittingen en schulden. In dit geval word jij als koper de nieuwe eigenaar van de BV. Het verkoopproces verloopt in principe een stuk eenvoudiger. De aandelen worden gewaardeerd, betaald en overgedragen. Hierbij zijn alle vennootschappelijke aspecten inbegrepen bij de verkoop van de aandelen.

Bedrijfswaardering bij het kopen van een bedrijf

Als koper van een bedrijf heb je vaak geen idee van de waarde van de over te nemen onderneming. Dit wordt mede veroorzaakt door een gebrek aan informatie en cijfers. Een waardebepaling is geen verplichting, maar wel aan te raden. De bedrijfswaarde is namelijk een belangrijke factor bij het verkrijgen van een financiering. Daarnaast kan op basis van een bedrijfswaardering beslist worden of de onderhandelingen over de overname gestart worden of juist niet. Ook verschaft het inzicht in factoren waarmee de toekomstmogelijkheden van het bedrijf beoordeeld kunnen worden.
 
Vaak richten kopers zich bij een het kopen van een bedrijf op de winst die de onderneming gemaakt heeft. De winst heeft echter weinig te maken met de waarde van een onderneming. De behaalde winst is een resultaat uit het verleden en geeft geen garanties voor de toekomst. De winst van een onderneming is eenvoudig te manipuleren en het kan daarom voorkomen dat na overname flink geïnvesteerd moet worden om dezelfde resultaten te blijven behalen. Daarom wordt gekeken naar toekomstige resultaten om de marktwaarde te bepalen. Als koper moet je gefocust zijn op kansen op toekomstig rendement en je niet af laten leiden door goede resultaten uit het verleden.
 
Bereken hier gratis de waarde van een onderneming
Waardebepaling bedrijf Bedrijventekoop.nl

Financiering van een bedrijfsovername

De financiering van de koopsom van een onderneming vormt regelmatig een struikelblok bij een bedrijfsovername. Kopers hebben vaak niet het benodigde eigen vermogen om een onderneming over te nemen en zijn dan aangewezen op externe financieringsbronnen. Dit betekent echter niet dat je dan geen eigen vermogen nodig hebt. Er zal namelijk altijd een gedeelte eigen inbreng of andere vorm van persoonlijk commitment benodigd zijn om de overname te laten slagen. Houd hier dus rekening mee wanneer je van plan bent een onderneming te kopen. In principe zijn er een aantal financieringsvormen te onderscheiden:
  • Eigen vermogen: Zoals hierboven aangegeven bij elke bedrijfsovername een eigen inbreng vereist. De hoogte hiervan is afhankelijk van de aanvullende financieringsbronnen.
  • Bancair krediet: De meest voor de hand liggende financieringsbron is een lening bij een bank. Een bank verlangt een bepaalde zekerheid over het benodigde kapitaal. De eigen inbreng kan dus sterk verschillen per overname.
  • Participatiemaatschappijen: Het doel van een participatiemaatschappij is samen met de ondernemer(s) de waarde van de onderneming te verhogen. Een voordeel van het betrekken van een participatiemaatschappij is dat banken eerder bereid zijn om vreemd vermogen te verschaffen.
  • Informal investor: een informal investor investeert naast geld ook tijd in de onderneming in de vorm van raad, daad en relaties. In tegenstelling tot een participatiemaatschappij richt een informal investor zich vooral op de ondernemer in plaats van de onderneming.
Daarnaast kan ook de verkoper een rol spelen bij de financiering. Er bestaan een aantal mogelijkheden, waarbij de verkoper meewerkt aan de financiering van zijn bedrijf. 
  • Achtergestelde lening: In dit geval laat de verkoper een gedeelte van de koopsom achter in de onderneming in de vorm van een lening. Dit is niet zonder risico voor de verkoper, omdat hij bij een failissement pas na (gewone) schuldeisers als crediteuren, banken en de belastingdienst komt. Daartegenover staat dat vaak een hoger rentepercentage bedongen wordt, waardoor de verkoper een rendement ontvangt welke hij of zij niet snel ergens anders zal kunnen krijgen.
  • Earn-out: Wanneer jij als koper over te weinig financiële middelen beschikt kan gekozen worden voor een earn-out constructie. Bij deze constructie wordt de koopsom laag gehouden, maar deze kan oplopen door vooraf bepaalde afspraken op basis van resultaten, zoals bijvoorbeeld een bepaald percentage van de winst over de eerste drie jaar na overname. In dit geval zal een verkoper wat meer betrokken willen blijven bij zijn onderneming om te zorgen dat de afgesproken resultaten behaald worden.

Hulp inschakelen van een bedrijfsovernameadviseur

Het aankoopproces van een bedrijf kan best complex zijn. In plaats van het zelf te doen, kun je er ook voor kiezen om het volledige overnameproces uit handen te geven. Een gespecialiseerde overnameadviseur kan begeleiding bieden van A tot Z. Ook wanneer je zelf aan de slag bent gegaan met het kopen van een bedrijf is het op enig moment in het proces raadzaam om een bedrijfsovernamespecialist in te schakelen. Welk moment dat is bepaal je zelf. Een overnameadviseur kan bijvoorbeeld een waardebepaling uitvoeren of je bijstaan bij de onderhandelingen met de verkoper.

Vind hier een geschikte adviseur
Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl