10 tips hoe je een zo hoog mogelijke prijs voor je onderneming kunt ontvangen
De verkoop van het eigen bedrijf is een van de grootste uitdagingen waar je als directeur-aandeelhouder mee te maken kunt krijgen. Zeker als je al op leeftijd bent weinig of niets aan je pensioen hebt gedaan. De verkoop van je onderneming moet zoveel geld opleveren dat je de komende jaren zorgeloos kan leven. Hoe verzeker je jezelf ervan dat je de hoofdprijs vangt? 10 tips.
De energie die je in het begin in je bedrijf stopte is verdwenen. Je gaat nog wel met plezier naar je werk maar eigenlijk heb je het wel gehad. Je bent opgebrand en verveeld. Je herkent de problemen van de klanten, de klachten van jouw medewerkers nog voordat ze erover beginnen. Jaar in jaar uit hetzelfde werk eist zijn tol. De winst neemt al een tijdje af. Investeren in vernieuwing laat je achterwege. Dat mag de nieuwe eigenaar doen. Je berust erin dat je concurrenten je links en rechts voorbij streven. Aan de andere kant heb je nog onroerend goed en weinig schulden. En geniet het bedrijf ondanks alles nog een uitstekende reputatie. Je bedrijf is je kind waarvan het moeilijk afscheid nemen is. Je hebt nauwe banden met diverse medewerkers en hun families. Je hebt er grote moeite mee om hen te vertellen dat de zaak verkocht gaat worden. En als je het hen vertelt dan weet binnen de kortste keren iedereen dat je uitverkoop houdt.
Geheimhouding is van groot belang. Je medewerkers, klanten en leveranciers vrezen bij verkoop het ergste. Je beste medewerkers zijn voor je het weet naar de concurrent vertrokken met meename van je kennis en beste klanten. Je klanten gaan op zoek naar nieuwe leveranciers voor het geval dat. En je leveranciers verkorten natuurlijk je krediettermijnen. Je kinderen zijn de deur uit en hebben geen belangstelling voor de zaak. De tijd dringt want het wordt er de komende jaren niet beter op. Ondanks alle onzekerheden heb je de beslissing genomen. Volgend jaar moet de zaak verkocht worden. Hoe pak je de verkoop nu aan? De volgende 10 geheimen wijzen je de weg naar een succesvolle verkoop.
1. Timing
Je moet je bedrijf op het juiste moment verkopen. Nu het economisch voor de wind gaat is het een uitstekend moment. Kijkend naar de markt en je bedrijf moet je nagaan of je er klaar voor bent. Maak je voldoende winst of is het resultaat volgende jaar beter?
2. Bepaal de waarde van je bedrijf
Er zijn tientallen factoren die de waarde van je bedrijf beïnvloeden. Sommige punten kun je voor de verkoop verbeteren zodat de waarde toeneemt. Andere factoren zoals bijvoorbeeld de vraag-aanbod verhouding naar bedrijven als die van jouw moet je accepteren.
3. Houdt de belastingdienst buiten de deur
Van een koopsom van 1 miljoen houd je privé veel meer over als je de aandelen in je BV verkoopt dan als je activa verkoopt. De juiste fiscale - juridische constructie is een van je eerste beslissingen.
4. Betrek de juiste adviseurs
Hoewel je veel zelf kunt is een overname bijna niet te doen zonder de juiste adviseurs. De beste hebben ervaring in je branche, worden je aanbevolen en verdienen hun fees gemakkelijk terug. Er zijn maar weinig succesvolle overnames waar geen accountant en jurist aan te pas komen.
5. Maak je bedrijf klaar voor de verkoop
Er zijn 8 mogelijkheden om je voor te bereiden die de verkoop versnellen en een hogere prijs opleveren. Kopers willen bijvoorbeeld altijd recente en accurate cijfers en een memorandum of businessplan van je bedrijf zien. Helaas hebben maar weinig ondernemers dit klaar liggen.
6. Zie de koper als de belangrijkste klant aller tijden
Al je verkooptalenten moet je in de strijd gooien voor de belangrijkste verkoop van je leven. Vanzelf gaat het zeker niet.
7. Laat zien wat je echt verdient
Normaliter druk je de winst om belasting te ontwijken. Voorafgaand aan de verkoop moet je echter de winst opschroeven omdat kopers nu eenmaal meer over hebben voor een bedrijf waar meer winst wordt gemaakt.
8. Onderhandel met een plan
Ga nooit de onderhandeling in zonder een goede voorbereiding. Bedenk vooraf welke informatie je wilt hebben en wil geven, welke concessies je wel en niet wil doen. Er zijn tientallen do's en dont's waarmee je rekening moet houden. Een goede adviseur verdient zich snel terug.
9. Vermijd juridische valkuilen
Voorkom dat je tijdens en na de verkoop onenigheid krijgt met de koper. Een goede geheimhoudingsverklaring, intentieverklaring en een waterdicht koopcontract zijn echt onmisbaar.
10. Bereid je voor op het due diligence onderzoek
Kopers willen weten wat ze kopen. Zorg ervoor dat je je zaken op orde hebt en verleen je medewerking aan het onderzoek.
Wil je meer weten over het succesvol (ver)kopen van een onderneming?
Volg dan nu een cursus aangeboden door Alex van Groningen.
Voor meer informatie klik je hier.