Terug naar het overzicht

Bedrijfsovernamemarkt blijft volop in beweging

Het derde kwartaal van 2024 is inmiddels achter de rug. Ondanks een lichte daling ten opzichte van vorig jaar is het aanbod aan nieuwe te koop staande bedrijven op Bedrijventekoop.nl nog steeds bovengemiddeld hoog. De grootste gekte lijkt echter achter de rug en het aanbod stabiliseert zich enigszins. De vraag naar bedrijven blijft wat grillig, maar lijkt inmiddels definitief over haar laagste punt heen. Wel spelen branche en omzet nog steeds een belangrijke rol aan zowel vraag- als aanbodkant.
 
Ten opzichte van 2023 is het aanbod met 3% gedaald. Deze daling wordt grotendeels veroorzaakt door een terugloop in het aantal aangeboden bedrijven in de industrie. Het aantal aangeboden bedrijven in deze branche ligt 31% lager dan het gemiddelde van voorgaande jaren. Na een opleving in het aantal te koop aangeboden bedrijven de afgelopen twee jaar is het aanbod in de branches detailhandel, ICT-dienstverlening en gezondheidszorg weer teruggezakt naar het normale niveau. Het aantal aangeboden bouwbedrijven blijft juist bovengemiddeld hoog (+13%). Ook is een opvallende stijging te zien in het aantal aangeboden groothandels en transportbedrijven.
 
De vraag naar bedrijven is met 1% gedaald ten opzichte van 2023, maar ligt 2% boven de vraag in 2022. Opvallend is een stijgende vraag in de branches industrie (+29%), gezondheidszorg (+21%) en detailhandel (+15%), terwijl het aanbod hier gedaald is. Bouwbedrijven zijn juist minder in trek (-17%). Ook horeca bedrijven kunnen rekenen op afgenomen interesse (-15%). Transportbedrijven en groothandels blijken ‘hot’ momenteel. Deze branches zijn zowel in vraag- als aanbod gestegen.
 
Omzet blijft een belangrijke factor
De omvang van de bedrijven die hun weg naar de markt vinden, blijft toenemen. Van de bedrijven die momenteel op het platform verschijnen heeft 36% een omzet van meer dan € 1.000.000, tegenover 28% in 2022. Ook aan de vraagzijde blijkt omzet een belangrijke factor. Waar de vraag naar bedrijven met een omzet van minder € 1.000.000 sinds het piekjaar 2018 met een kwart gedaald is, is de vraag naar bedrijven die groter zijn nagenoeg gelijk gebleven de afgelopen jaren.
 

 

Bekijk ook: