De voor- en nadelen van een franchise onderneming op een rijtje
Een franchise is te omschrijven als een samenwerking tussen twee ondernemers. Aan de ene kant heb je de franchisegever, aan de andere kant de franchisenemer. De franchisegever heeft een succesvolle bedrijfsformule ontwikkeld en de franchisenemer gaat dit verder exploiteren. Ben jij van plan een franchise te beginnen? Lees dan in dit artikel de voor- en nadelen van deze bedrijfsvorm.
De voordelen van een franchise onderneming
Allereerst heb je als franchisenemer weinig risico. De franchise is namelijk onderdeel van een grotere organisatie. Ondernemen doe je samen, waardoor je als ondernemer ook voordeel hebt van het startkapitaal van de overkoepelende organisatie. Je profiteert als startende franchisenemer van de naamsbekendheid van de franchisegever. Denk aan McDonalds en Subway. Je ziet deze ketens door heel het land. De meeste hiervan zijn franchise vestigingen, die onder de naam van McDonalds en Subway mogen ondernemen. Hiermee heb je al een grote voorsprong op andere beginnende ondernemers. Doordat je al zo’n grote naamsbekendheid hebt, trekt dit automatisch veel klanten. Daardoor kan je je volledig richten op ondernemen.
Een ander voordeel is dat de franchisegever doorgaans al het voorwerk al heeft gedaan, zoals het marktonderzoek en het klantenbestand opbouwen. Deze tijdrovende inspanningen worden je onthouden, waardoor je als franchisenemer daar niet naar om te kijken. Je kan als franchisenemer vaak direct aan de slag.
De nadelen van een franchise onderneming
De meeste ondernemers zijn voor zichzelf begonnen omdat ze in hun hoofd een idee hebben over hun bedrijf. Wanneer je als franchise ondernemer actief bent, word je beperkt in deze vrijheid. Je moet namelijk werken volgens de succesformule van de overkoepelende organisatie. Het kan een voordeel zijn om als beginnend franchise ondernemer in een goedlopende machine te stappen. Bij sommige partijen krijg je de vrijheid om je eigen stempel te drukken op de zaak, maar vaak staan de meeste dingen al vast. Zoals de prijs en de indeling van de winkel. Hier heb je als franchisenemer weinig inspraak in.
Een ander nadeel is dat je als franchisenemer een deel van je winst afstaat aan de franchisegever. Je werkt tenslotte voor hen en maakt gebruik van de voordelen. Dit gaat ten koste van een deel van je winst. Daarnaast zit je vaak voor een langere tijd vast aan de franchise, waardoor je niet er zomaar uit kan stappen.
Neem deze voor- en nadelen goed in overweging wanneer je denkt aan het beginnen van een franchise onderneming.
Op zoek naar een geschikte formule?
Bekijk hier welke franchiseformules op zoek zijn naar nieuwe franchisenemers.