Terug naar het overzicht

Drie tips voor het overnemen van een bedrijf

Het kopen van een bedrijf is een complex proces dat niet bepaald eenvoudig uit te voeren is. Er zijn namelijk allerlei aandachtspunten waar je nog weinig ervaring mee zult hebben, zeker wanneer het de eerste keer is dat je een bedrijfsovername doet. De financiering van de overname kan hier een voorbeeld van zijn. Alhoewel 1000 euro lenen handig is, zal het normaal gesproken niet genoeg zijn om de onderneming te kunnen kopen. Geld lenen zonder BKR registratie is dus zeker nuttig als aanvulling op je eigen kapitaal. In de regel dien je minimaal 25% van de overname met eigen vermogen te financieren en je zult daarbij waarschijnlijk toch nog een andere lening nodig hebben. Ook kun je de onderstaande tips gebruiken bij het overnemen van een bedrijf. 

 

Onderzoek de toekomst

In het verleden is het bedrijf dat jij mogelijk gaat kopen ontzettend succesvol geweest. Dat is goed nieuws, toch? In principe zou dat kunnen, maar tijden veranderen natuurlijk. Ondernemingen die een paar jaar geleden extreem goed presteerden kunnen inmiddels helemaal stilgevallen zijn. De cijfers van de afgelopen jaren kunnen daarentegen alsnog een goede indicatie geven, maar het is ook van belang dat je bedenkt wat de toekomst in petto kan hebben. Het is zeker verstandig om dit goed te gaan onderzoeken. Dit kun je op een aantal manieren doen. Zo moet je kijken naar het strategisch plan. Daarnaast zou het tevens kunnen dat er verwachtingen zijn opgesteld voor de komende jaren. Check daarnaast ook het klantenbestand, ontwikkelt dit zich goed of gaat het juist steeds slechter? 

 

Zorg voor concurrentiebeding

Het is slim om een goede relatie op te bouwen met de huidige eigenaar van het bedrijf dat je wilt overnemen. Toch moet je ook zakelijk streng zijn. Een koopcontract zonder concurrentiebeding is dan ook geen optie. Hierin staat dat de verkoper afgesproken heeft dat hij of zij voor een specifieke periode niet actief mag zijn bij een concurrent. In de meeste gevallen is de termijn drie jaar en gaat het om zowel directe als indirecte concurrentie. De verkopende partij mag dus bijvoorbeeld niet de investeerder zijn van een onderneming die in dezelfde markt zit als het bedrijf dat jij gaat kopen. De kans is dan ook groot dat de verkoper het concurrentiebeding liever uit het koopcontract wil houden. Let hier daarom goed op dat dit niet gebeurt.

 

Neem een merk over

Er zijn genoeg bedrijven in Nederland die puur succesvol zijn geworden omdat de eigenaar een goede naam en reputatie heeft opgebouwd. Vaak zie je hierbij ook nog eens dat de klanten komen uit het wereldje van de oprichter en eigenlijk alleen maar producten en/of diensten afnemen bij het bedrijf omdat ze de eigenaar kennen en veel vertrouwen in hem of haar hebben. Bij een overname van zo’n onderneming is dit een groot risico. De eigenaar zal immers vertrekken. Het zou best kunnen dat het klantenbestand dan ook vertrekt. Jij als nieuwe eigenaar zit dan wel een beetje met een probleem. Het kan daarom van belang zijn dat het bedrijf echt een op zichzelf staand merk is.