Terug naar het overzicht

Een bedrijf kopen, welke stappen neem je?

Alvorens je het juiste bedrijf gevonden hebt, is het van belang dat je jezelf goed voorbereid. Maar wat houdt dit nu in, waar begin je? Eén en ander is afhankelijk van je situatie; ben je startend als ondernemer of ga je vanuit strategisch oogpunt groeien door overname? Over het algemeen geldt in beide gevallen het volgende: 
 

1. Strategie

Bepaal vooraf voor jezelf een duidelijke strategie. Als je uit wilt breiden denk dan na over de toekomst, wat heeft de overname voor gevolgen voor je huidige onderneming? Passen de activiteiten? Stel tevens een tijdspad op om zicht op de planning te houden. 

 

2. Eigen inbreng

Bij het financieren van een onderneming wordt tegenwoordig verwacht dat je minimaal 25% van de overnamesom uit eigen middelen kan financieren. Bereid daarom ook een financieringsplan voor. Bekijk de mogelijkheden in combinatie met je huidige onderneming. Dat kan je zelf doen of je kan hierbij de hulp van een adviseur inschakelen.

 

3. Zoekprofiel

Stel een duidelijk zoekprofiel op of omschrijf duidelijk waaraan het te kopen bedrijf moet voldoen. In het geval van uitbreiding, is het verstandig de kenmerken van het bedrijf wat je zoekt duidelijk te hebben zodat dit complementair aan je eigen onderneming is. 
 

4. Waardebepaling

Zodra je denkt de passende onderneming te hebben gevonden en je de benodigde documenten ontvangen hebt, bepaal je de waarde van de over te nemen onderneming. Bedrijventekoop.nl biedt hiervoor een tool. Een adviseur kan je hierin ook bijstaan. Bereken hoeveel jij het bedrijf waard vindt. Dit kan op diverse manieren. 
 

5. Financiering

Als je weet wat de overnamesom volgens jou dient te zijn, bepaal dan de financierbaarheid. Indien je weet welk deel je zelf kan inbrengen, dan dien je voor het resterende deel op zoek te gaan naar externe financiering bij een bank, alternatieve financiering, earn-out bij de verkoper of een achtergestelde lening. Breng dit alvast in kaart.

 

6. Onderhandelingen

Heb je alle aspecten helder, start dan de onderhandelingen. Je weet wat je financieel aan kan. Laat je tijdens dit traject bijstaand door een deskundige. Voordeel is dat een adviseur niet emotioneel betrokken is en daarom de beste deal voor jou tot stand kan brengen. Leg de zaken die je afspreekt vast in een intentieverklaring. Dit document kan vervolgens als basis dienen voor de uiteindelijke koopovereenkomst.  
 

7. Afronding

Ben je op hoofdlijnen akkoord en is de intentieverklaring ondertekend? Dan heb je de mogelijkheid een boekenonderzoek (due diligence) uit te voeren. Daarbij wordt vanuit de verkoper inzage gegeven in alle belangrijke documenten. Als koper heb je ook een bepaalde onderzoeksplicht. Dit biedt tevens de kans om eventuele “lijken uit de kast” tijdig op te sporen. Indien er aanleiding is opnieuw te onderhandelen, dan ga je opnieuw aan tafel. Zo niet dan kan de deal verder afgerond worden. 
 
Wil je graag alle stappen van het kooptraject uitgebreid doornemen? Lees dan het boek Bedrijf kopen? Hierin vind je alle stappen, ook die van de verkoper. Vraag hier een gratis exemplaar aan.