Een bedrijfsovername financieren: hoe doe ik dat?
Een bedrijfsovername is een complex proces. Van het overeenkomen van het kostenplaatje tot de daadwerkelijke financiering van de overdracht: tijdens alle facetten van het overnameproces stuit je op elementen die je wellicht vooraf niet had verwacht. Om je het ergste leed te besparen, hebben we hier alvast wat belangrijke vraagstukken voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!
Wat zijn de kosten van een bedrijfsovername?
Om maar direct het belangrijkste element uit de weg te helpen: de kosten. Een bedrijfsovername kost, hóe verrassend, geld. Maar anders dan bij de aankoop van bedrijfsbenodigdheden, ligt de prijs van een onderneming iets gecompliceerder. Deze is bijvoorbeeld gebaseerd op het begrip goodwill.
Onder goodwill verstaan we elementen van een bedrijf die doorgaans geen prijskaartje hebben Je kunt denken aan een klantenbestand, een recept, een specifieke werkwijze, enzovoort. En waar de tarieven voor het bedrijfspand, de stoelen, bureaus en het koffiezetapparaat wel redelijk eenvoudig zijn vast te stellen, is dat voor zoiets vanzelfsprekend minder het geval.
We adviseren je daarom een bedrijfsadviseur in te schakelen. Zo’n adviseur weet er veel meer van dan wij en kan je wél vertellen wat de exacte kosten van een bedrijfsovername zijn.
Hoe financier ik een bedrijfsovername?
Zodra je weet wat een bedrijfsovername kost, is het zaak te starten met je financiering. Ervan uitgaande dat het om fikse bedragen gaat, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De bank is de meest voor de hand liggende plek om te beginnen. Dat betekent niet dat ze je ook direct een zakelijke lening geven. Een goed ondernemingsplan is een minimaal vereiste voor je met de bank gaat praten. Daarna begint de check om te kijken welke financiering het beste bij jouw situatie past. Het kan zijn dat je zelf al behoorlijk wat kapitaal hebt opgebouwd, wat je kan investeren in de overname. Het kan ook zijn dat je vanaf de bodem moet beginnen – in dat geval is een borgstellingskrediet, waarbij de Nederlandse regering deels garant staat, een handige manier van financieren.
De bank is vanzelfsprekend niet je enige optie tot financiering. Niet-bancaire kredietverstrekkers gaan ook met ondernemers in zee, allen tegen hun eigen voorwaarden. Het bedrag dat je hen bent verschuldigd, én de vraag of je überhaupt geld van ze mag lenen, hangt af van verschillende factoren, waaronder je inkomen, je vaste lasten en een eventuele BKR-registratie. Of je nu bij een bank of een niet-bancaire kredietverstrekker aanklopt: ga altijd meerdere partijen af, zodat je voldoende vergelijkingsmateriaal hebt.
Crowdfunding
Crowdfunding is een alternatieve wijze om de bedrijfsovername op financieel vlak voor elkaar te krijgen. Je kunt hiervoor gebruik maken van verschillende online platforms, maar ook hier helpt een sterk ondernemingsplan met duidelijke doelstellingen je sneller aan hetgeen je nodig hebt.
Financiële afspraken met de eigenaar
Het is ten slotte ook mogelijk om met de huidige eigenaar te praten over bepaalde opties die een bedrijfsovername makkelijker maken. Je kunt bijvoorbeeld kijken of betaling in termijnen mogelijk is. Earn-out is ook een mogelijkheid. Hierbij sluit je een – soort van – lening af met de huidige eigenaar, welke je pas aflost op het moment dat je bepaalde winstdoelen hebt bereikt.
Moet ik dit allemaal zelf doen?
Zoals gezegd in de inleiding: we raden je sterk aan een financieel adviseur in te schakelen. Een bedrijf kopen is nogal wat: het gehele traject duurt doorgaans tussen de zes en de negen maanden – even ter illustratie. Zo’n financieel adviseur leidt het traject in goede banen en kan lastige onderhandelingen, bijvoorbeeld rondom de goodwill en een eventuele earn-out, namens jou voeren. Dat scheelt je tijd, stress en op termijn ook geld.
Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod van bedrijven te koop aangeboden en gevraagd?
- Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
- Volg ons dan op Twitter, Facebook of LinkedIn!
- Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!
Benieuwd naar de waarde van je bedrijf?
- Bereken zelf de waarde van je bedrijf met de gratis waardebepalingsmodule van Bedrijventekoop.nl