Terug naar het overzicht

MBI, de plusjes en minnetjes

Wanneer u een bedrijf, of een deel ervan, overneemt en u bent er zelf nooit werkzaam geweest, heet dat Management Buy-In, of MBI. U koopt uzelf letterlijk in bij het management van dat betreffende bedrijf.   Het kan misschien heel raar klinken om als buitenstaander (een deel van) het management van een bedrijf op te kopen en u denkt misschien dat dit erg riskant is, maar dit valt eigenlijk reuze mee. U doet niet natuurlijk ook niet zomaar bij elk bedrijf, ook al groeien ze ineens heel snel. Dit gebeurt veelal bij bedrijven die om wat voor reden dan ook te koop komen te staan en het zijn dan ondernemers uit dezelfde branche die zich zo inkopen. Stel, u werkt al jarenlang in een restaurant als ober en bij u in de buurt is er ook een restaurant, waarvan de ‘al wat oudere’ eigenaar toch graag met pensioen wil. U zit al jaren in het vak en weet hoe alles moet. Is het dan misschien een idee om nu dan voor uzelf te beginnen?  

Voordelen MBI

Er zitten heel wat voordelen bij MBI. Zo hoeft u niets meer zelf op te bouwen, is er al naamsbekendheid en alle verzekeringen en voorwaarden zijn ook al geregeld. Als u MBI overweegt bij een winstgevend bedrijf, hoeft u uzelf dan ook niet af te vragen of er wel een markt is voor dit bedrijf en of het wel een goede locatie heeft, etc. Verder zorgt een nieuwe eigenaar ook voor frisse wind in het bedrijf. Zo heeft toch iedereen zijn eigen gewoontes en werkwijze en kan een nieuwe eigenaar toch voor best veel verandering zorgen. Natuurlijk bestaat er de kans dat dit negatief werkt, maar bijna altijd gaat dit gewoon goed. Vaak zijn de verandering ook in overleg met de medewerkers of gaat het simpelweg om modernisering of uitbreiding van de dienstverlening.  

Nadelen MBI

Helaas zitten er ook nadelen aan een MBI. Doordat het bedrijf wel goed loopt en erg stabiel is, zal het inkopen niet goedkoop zijn. Wanneer je financiering nodig hebt voor zo veel geld, moet je je schulden nog wel kunnen terugbetalen. Plus rente! En dan is het maar hopen dat het goed gaat. Als er een nieuwe eigenaar komt, schuilt er altijd wel gevaar. Klanten en medewerkers zijn gewend aan de vorige eigenaar en toen ging het goed. De vraag is of het dan met een nieuwe eigenaar nog steeds zo goed gaat.  

Ervaring

De nieuwe eigenaar moet meteen volop gas kunnen geven. Er is bijna geen ruimte voor fouten en het moet gewoon goed gaan. Ervaring is dan ook wel handig voor een MBI. De meeste management buy-in overnames zijn daarom ook bij familiebedrijven en in branches waarin het niet raar is om eerst ervaring op te doen als werknemer om daarna voor jezelf te beginnen en werkgever te worden, bijvoorbeeld de horeca branche.