Op zoek naar een eigen onderneming?
Wil je gaan starten met ondernemen? Overweeg dan ook de mogelijkheid te starten door overname van een bedrijf. Vaak wordt deze optie “afgewimpeld” vanwege de hogere kosten die dit met zich mee zou brengen. Echter het succespercentage van een onderneming na overname ligt hoger dan vanaf nul te starten met ondernemen.
Onderstaand een opsomming van de voor- en nadelen van starten door overname. Ongeacht of je nu kiest voor starten of overnemen, het doel is gelijk; je droom verwezenlijken zelfstandig ondernemer te worden.
Rijdende trein
Indien je kiest voor een bestaand bedrijf dan betaal je uiteraard een overnamesom. Daarvoor in ruil heb je ook direct de beschikking over inkomsten omdat je (als het goed is) op een rijdende trein stapt. Het bestaande bedrijf heeft een naam in de markt, positie in Google of reputatie, eventueel personeel en mogelijk terugkerende klanten. Indien je ervoor kiest vanaf nul te gaan beginnen zal je eerst diverse kosten moeten maken om op een bepaald niveau te komen. Onderzoek wel tijdig de mogelijkheden. Doe voor overname een boekenonderzoek zodat je later niet voor verassingen kan komen te staan. Zaken die mogelijk uit het boekenonderzoek komen, kunnen besproken en onderhandeld worden. Leg een en ander daarom ook goed vast in een overeenkomst en kom passende garanties overeen. Het is raadzaam je bij te laten staan door een gedegen adviseur. Zij hebben vaker met dit bijltje gehakt en zullen voor jou de beste deal uit het vuur proberen te slepen. Ook hier geldt dat men vaak denkt dat dit te hoge kosten met zich meebrengt. Weeg de belangen af, indien je tot een goede deal komt dan verdient zich dit zeker terug.
Financiering
Of je nu gaat starten of je gaat overnemen, in beide gevallen zal je te maken krijgen met financiering. Financiering via een bank of andere financieringsinstelling is doorgaans makkelijker rond te krijgen bij een overname dan bij het starten. De bank kan terugkijken op resultaten uit het verleden. Daarnaast heb je mogelijkheden de verkoper te betrekken in de overname. De verkoper is wellicht genegen een deel van de overnamesom in de onderneming te laten zitten in de vorm van een earn-out of een achtergestelde lening.
Kennis
Uiteraard wil je zelfstandig ondernemer worden en zelf bepalen wat je doet. Echter kan je in het geval van overname vaak wel terugvallen op de verkopende partij of het aanwezige personeel. Zo heb je een achterban om op terug te vallen met een ruime ervaring, voor het geval je met zaken te maken krijgt waarbij je graag overleg zou plegen. Het is echter jouw onderneming dus jij bepaalt wat er uiteindelijk gebeurt. Verbind je daarom ook niet te lang voor een overdrachtsperiode. Het is fijn als je kan terugvallen op iemand, maar je wil uiteindelijk je eigen koers bepalen en niet gebonden zijn.
Voorbereiding
Dit zijn een paar voor- en nadelen waarmee je te maken kan krijgen. Over het algemeen geldt dat alles staat of valt met een goede voorbereiding. Als je voorbereid bent op wat komen gaat, kan je hier tijdig over nadenken en de juiste keuzes maken. Indien je op zoek gaat naar een voor jou passende onderneming ter overname, kan je een zoekprofiel plaatsen op Bedrijventekoop.nl of eens spreken met een van de specialisten uit het netwerk van Bedrijventekoop.nl die je bij kunnen staan bij het kopen van een onderneming.