Vier tips voor het kopen van een bedrijf
Het kopen van een bedrijf is natuurlijk heel andere koek dan het kopen van iets simpels zoals bijvoorbeeld een laptoptas dames. Het kopen van een tas van bijvoorbeeld Castelijn en Beerens gaat natuurlijk een stuk makkelijker dan het overnemen van een producent van tassen, waarbij je onder meer aan Plevier kunt denken. Het overnemen van een bedrijf is natuurlijk een grote stap waar je dus goed over na zult moeten denken. Toch kan dit wel verstandig zijn, want in principe is het makkelijker dan het starten van een onderneming vanaf scratch. Zo zul je al een klantenbestand hebben, wat natuurlijk belangrijk is. Gebruik onderstaande tips als je een bedrijf wilt kopen.
Financiële analyse
Het overnemen van een bedrijf is uiteraard niet goedkoop. Daarom is het van belang dat je de onderneming correct waardeert. Dit kun je doen door de financiële gegevens op te vragen om ze vervolgens te analyseren. De overnameprijs moet hierbij in verhouding staan met de bedrijfswaarde, waar niet echt een formule voor is. Als ondergrens kun je desondanks het eigen vermogen afwegen tegenover de schuldenlast. Ook kun je rekening houden met de representatieve winst, wat je met een factor vier tot zes moet verhogen. Het is hoe dan ook slim om een expert in te schakelen hiervoor.
Virtuele dataroom
Om de financiële analyse uit te voeren zul je normaliter geheime data nodig hebben van de onderneming. Hiervoor zul je een geheimhoudingsbeding moeten ondertekenen. Bovendien zal de toegang tot de gegevens vaak beperkt zijn om eventuele lekken te voorkomen. Hierdoor is het moeilijk om de data efficiënt te analyseren. Het is daarom verstandig om aan te sturen op een virtuele dataroom. Dit is beveiligd waardoor het bedrijf niet hoeft te vrezen voor lekken, terwijl jij alle nodige gegevens in kunt kijken. Ook de arbeidsovereenkomsten kunnen hierin geplaatst worden door het bedrijf dat je wilt overnemen.
Eigen belangen
Zo’n virtuele dataroom helpt dus bij het beschermen van de belangen van de onderneming, maar je moet zelf ook een paar voorzorgsmaatregelen treffen. Zo is het aanbevolen om een bv op te starten als je extern krediet gaat gebruiken. De besloten vennootschap zal hierdoor de risico’s van de overname dragen. Je eigen risico’s blijven hierdoor beperkt als het project uiteindelijk niet echt een succes wordt. Daarnaast moet je in de koopovereenkomst ook een paar garanties op laten nemen. Dit zal handig zijn als er ineens lijken uit de kast vallen. Een juridisch expert kan je hierbij helpen.
Arbeidsovereenkomsten
In de virtuele dataroom kunnen de arbeidsovereenkomsten dus ook ingezien worden, doe dit ook. De medewerkers zullen namelijk hun rechten behouden na de overname, dus dit moet je respecteren. Dit is al helemaal het geval als je van plan bent om te reorganiseren binnen je nieuwe bedrijf. Je moet dan de mogelijkheden bekijken die je hebt binnen het arbeidsrecht. Onredelijk zware arbeidsovereenkomsten kunnen bovendien de overnameprijs erg beïnvloeden, wat overigens ook het geval is als de overeenkomsten van belangrijke werknemers binnenkort aflopen. Op een kennisvlucht zit je natuurlijk niet te wachten.