Vier voordelen van bedrijfsovername
Is het runnen van een eigen bedrijf je grote droom? Maar weet je niet waar je moet beginnen of heb je geen tijd om te wachten tot de zaken gaan lopen en je echt inkomen uit je zaak haalt? In dit geval kan het een goed idee zijn om een bestaand bedrijf over te nemen.
Direct inkomsten
Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel is gebleken dat een koper van een bestaand bedrijf vaak succesvoller is dan iemand die zelf start. Dit heeft ermee te maken dat je, als je jouw onderzoek goed hebt gedaan, op een rijdende trein springt. Een bestaand bedrijf heeft al klanten, omzet, naamsbekendheid en een reputatie. Dit kan uiteraard ook een nadeel zijn als het gaat om een bedrijf dat een slechte reputatie heeft opgebouwd, vandaar dat due diligence erg belangrijk is. Een bestaand bedrijf heeft een aantoonbaar verleden waardoor je een goede inschatting kunt maken van de kosten en inkomsten en daarmee de winstgevendheid van het bedrijf.
Makkelijker financieren
Als koper is het essentieel om een goede waardebepaling uit te voeren om te kijken naar de financieringsmogelijkheden. Financiering is doorgaans eenvoudiger rond te krijgen bij de overname van een bestaand bedrijf dan bij het starten van een nieuw bedrijf. Dit komt doordat het bedrijf dat je wilt overnemen al resultaten behaald heeft, die je aan kunt dragen wanneer je geld wilt lenen. Voor een bedrijfsovername kun je op verschillende manieren aan geld komen. Wanneer de bank je geen financiering wil verstrekken is het bijvoorbeeld mogelijk om de betaling van de verkoopprijs voor een gedeelte door te schuiven, zodat de verkopende partij in het begin financieel betrokken blijft.
Het wiel niet opnieuw uitvinden
Op het moment dat je een bestaand bedrijf koopt zijn alle praktische zaken al geregeld. Zo voldoet bijvoorbeeld het kantoorpand of de bedrijfshal aan alle eisen en zijn de vergunningen geregeld, kunnen bestaande contracten worden overgenomen en is er al een klantenbestand en klantsysteem. Dit scheelt jou een hoop tijd, moeite en energie. Deze tijd kun je vervolgens echt steken in het ondernemen en het laten groeien van jouw overgenomen bedrijf. Let er wel op dat sommige vergunningen persoonsgebonden zijn. Vooral in de horeca komt dit vaak voor. Ook blijft de vorige ondernemer doorgaans nog een tijdje betrokken bij het bedrijf, zodat je kunt profiteren van zijn of haar kennis, ervaring en netwerk.
Personeel overnemen
Als je een bedrijf overneemt ben je wettelijk verplicht om ook alle werknemers over te nemen. Aan de rechten en plichten van de werknemers kun je niets veranderen. De overname van personeel moet je melden bij de belastingdienst. Dit kan gezien worden als voordeel en als nadeel. Je hoeft zelf niet meer op zoek naar personeel met de juiste ervaring, maar aan de andere kant heb je geen vrijheid op het gebied van personeel omdat je niemand zomaar mag ontslaan en ook niets mag wijzigen in de bestaande arbeidsovereenkomsten.
Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?
- Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
- Volg ons dan op Twitter, Facebook of LinkedIn!
- Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!