Terug naar het overzicht

Waar begin ik als ik mijn financiële toekomst wil veiligstellen?

Met de verkoop van je commercieel bedrijf veranderen ook je (bedrijfs)activiteiten. De commerciële onderneming gaat in de meeste gevallen over in je eigen Personal Holding. Afhankelijk van de complexiteit, fiscaliteit en je persoonlijke voorkeur is het van belang om tijdig de gewenste opzet hiervoor startklaar te hebben staan als je gaat beginnen met beleggen/investeren. Je vermogen moet immers nu voor je gaan werken. Onze partner Hans van der Velden van Aureus helpt geregeld ondernemers met deze vraagstukken en deelt graag zijn kennis en ervaringen.
 

Rendement, fiscaliteit en zeggenschap

Wordt het beleggen in privé (fiscaal in Box 3?) Of toch gewoon in de B.V. (Box 2)? Of zijn juist de eigenschappen van een stichting administratiekantoor (STAK), waarbij de winstdeling gescheiden is van de zeggenschap, het best passende advies? Het is van belang om vooraf te overleggen met je eigen fiscalist/accountant/jurist én je vermogensbeheerder. Zij hebben ieder hun eigen expertise en overzien elk vanuit hun perspectief de beste mogelijkheid om in verder te gaan. 
 
Je vermogensbeheerder zal verder zijn advies baseren op jouw specifieke doelen, dat kan zijn: 
  1. Inkomen genereren 
  2. Verdere groei van het vermogen realiseren 
  3. Het vermogen juist veiligstellen (maar wel beschermen tegen inflatie en belastingdruk) 
  4. Naar een specifiek doelvermogen toewerken
Een combinatie van deze doelstellingen kan natuurlijk ook. Daarbij zijn realistische tijdslijnen en het inschatten van de te verwachte rendementen en specifieke risico’s van cruciaal belang. 
 

Zo hoog mogelijk rendement met zo laag mogelijk risico

Net als bij je verkochte bedrijf heeft jouw financieel bedrijf ook een plan nodig om het gewenste resultaat met de hoogst mogelijke waarschijnlijkheid te realiseren. In het bedrijfsleven is een businessplan gebruikelijk om een visie te concretiseren en de strategische beslissingen op te baseren. Je vermogensbeheerder heeft de beleggingsvisie al up-to-date klaar liggen en moet jouw specifieke eisen en wensen wel nog integreren in de beleggingsoplossing. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het rendement, maar ook naar de risico’s en hoe deze kunnen worden geminimaliseerd. Daarvoor is spreiding over de verschillende beleggingsmogelijkheden de belangrijkste factor. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door soms iets toe te voegen dat een hoger risico heeft dan wat er gemiddeld in de portefeuille zit, kan het totale risico toch lager zijn. 
 
Voor het antwoord op de vraag: “Waar moet je beginnen?”, zijn onderstaande vragen onmisbaar voor een goed passend beleggingsadvies:
 
  • Hoeveel aanvullend inkomen per jaar heb je nodig uit het vermogen om de door jouw gewenste levensstandaard te kunnen leiden?
  • Waar moet het vermogen naar toe groeien en in welke termijn? Je vermogensbeheerder kan hiervoor realistische scenario’s voorleggen. 
  • Wellicht is de huidige omvang van het vermogen genoeg en wil je juist voorkomen dat je door de belastingdruk en/of inflatie inteert. Met andere woorden; een beetje rendement maken is nodig, maar je wil het vermogen aan zo weinig mogelijk tussentijdse risico’s blootstellen.
  • Nog niet genoeg vermogen om jouw droom te verwezenlijken? Ook hier kan je vermogensbeheerder scenario’s laten zien. Waarbij de relevantie (“need” of “nice to have”) van het bereiken van de droom zéér bepalend is voor de invulling van het beleggingsbeleid.
Een goed passend én compleet advies vergt nog behoorlijk wat meer verdieping en is écht maatwerk. Wil je hierover sparren en weten wat dit voor jouw betekent? Neem dan gerust contact op. 
 
Hans van der Velden