Wat betekent liquidatiewaarde?
De liquidatiewaarde is een waarderingsmethode. Hierbij worden middelen overgedragen aan een derde partij waarbij de continuïteit van personeel, klanten en leveranciers nog steeds (als mogelijkheid) geboden kan worden. Maar, de liquidatiewaarde zal in zo’n geval vaak beperkt zijn. Het is dan de directe opbrengstwaarde bij een (gedwongen) verkoop van activa minus de schulden. Het is dan ook een soort minimale waarde of ondergrens als je naar de waarde van de onderneming kijkt.
Liquideren, liquidatie en liquidatiewaarde
Het zijn termen die vaak een minder positieve lading of associatie hebben. En daarom is het ook belangrijk om hier eens verder op in te gaan. Zo zul je merken dat het zeker niet altijd een negatieve lading hoeft te hebben.
In de basis zijn liquideren en liquidatie bedrijfseconomische termen. De rechtspersonen of onderneming wordt dan ontbonden. Dit kan in het kader van een faillissement. Of simpelweg omdat de ondernemer stopt met ondernemen en de verkoop van het bedrijf géén reële optie is.
Hierop volgt een fase van vereffening. De verplichtingen en schulden worden dan afgelost. Denk aan leveranciers, banken en de Belastingdienst. Het liquideren kan hier dus ook het omzetten van activa in geld betreffen. Door de activa simpelweg te verkopen.
Waarom buiten een faillissement om liquideren?
Alhoewel een faillissement een duidelijke reden is om te liquideren, hoeft dit zeker niet altijd het geval te zijn. Daarom hebben we hieronder wat situaties geschetst waarom een ondernemer zelf bewust kan kiezen voor liquidatie. Hieruit blijkt dat het soms beter is om een onderneming te stoppen en te liquideren.
- De onderneming kan bedrijfsmatig niet worden voortgezet door de ondernemer, ook is er geen bedrijfsopvolging voorhanden
- De onderneming is niet overdraagbaar omdat de dga (directeur-grootaandeelhouder) allesbepalend is
- De contacten en/of contracten met klanten en leveranciers kunnen niet overgedragen worden
- De resultaten zijn óf worden te laag om aan de verplichtingen te voldoen, dus wordt zo een faillissement voorkomen
Let op: bij een liquidatie kunnen ook bijzondere verplichtingen ontstaan. Zoals afvloeiingsregelingen van personeel én kosten bij voortijdige opzegging van contracten met klanten en leveranciers. Hier moet je vooraf dus goed over nadenken én rekening mee houden.
Over Bedrijventekoop.nl
Sinds 2002 zijn wij uitgegroeid tot het grootste bedrijfsovernameplatform van de Benelux. Wat bij ons centraal staat? Het samenbrengen van vraag en aanbod. Met een groot aanbod van verschillende (ver)kopers in uiteenlopende branches doen wij dit dan ook zo snel én doeltreffend mogelijk. Daarom ben je bij ons dus ook aan het juiste adres om een geschikte (ver)koper voor je bedrijf te vinden.
Door de jaren heen hebben wij ook een breed netwerk opgebouwd van bedrijfsovernamespecialisten. En dat netwerk delen wij natuurlijk graag met je. Zo weten wij als geen ander het belang van een goede overnameadviseur. Uiteindelijk brengt een (goede) bedrijfsovernameadviseur ook altijd meer geld op, dan deze kost. Bekijk dan ook snel welke overnameadviseur bij jou in de omgeving actief is.