Terug naar het overzicht

Wat is een pre-exit? Alles over een pre-exit strategie

Wij merken vaak dat de stap om een bedrijf te verkopen als erg groot wordt ervaren. In deze gevallen kan een pre-exit strategie helpen om te wennen aan het idee om je bedrijf te verkopen. In deze blog gaan wij dan ook verder in op deze zogenaamde pre-exit. Wij leggen uit wat het is én hoe het in zijn werk gaat. 


Wat houdt een pre-exit in?

Bij een pre-exit verkoop je alvast een meerderheids- of minderheidsaandeel van je onderneming aan een investeerder. En dat terwijl je zelf de touwtjes in handen blijft houden. Met deze gedeeltelijke verkoop stel je een deel van het zakelijke vermogen alvast veilig. 

Met een professionele investeerder is het makkelijk om de volgende stappen te zetten. Bijvoorbeeld door een managementteam te vormen dat onder de medeverantwoordelijkheid van de investeerder valt. Het voordeel is dat je je dan kan richten op hetgeen wat je het leukst vindt. En waar je waarschijnlijk ook het beste in bent!

 

Wat is de verdeling bij een pre-exit?

Samen met een investeerder worden de groeiplannen geconcretiseerd. Het is gebruikelijk om een groeiplan op te stellen, zodat kan worden toegewerkt naar een volledige exit binnen bijvoorbeeld 5 tot 7 jaar. Samen met een ervaren investeerder kan je zo – mét financiële rust – werken aan een groeiplan. 

De waardegroei kan plaatsvinden door winstgroei, verlaging van de onderneming specifieke risico’s én optimale inrichting van de balansposities. Zo levert het bedrijf ook meer op bij de uiteindelijke verkoop. Ook kan deze periode direct gebruikt worden voor het vinden van de juiste koper. 

Hoewel je bij een pre-exit constructie zélf de baas blijft, heeft de investeerder natuurlijk wel inbreng als medeaandeelhouder. Ga daarom ook na wat voor investeerder bij je past, als je ernaar op zoek gaat. Uiteindelijk moet je het namelijk samen eens worden over de koers van de onderneming. 


Voordelen pre-exit

Voor investeerders is een pre-exit aantrekkelijk omdat het risico véél lager is, dan bij het investeren in aandelen op een beurs. Daar is dan namelijk geen enkele vorm van zeggenschap. 

Ook voor de ondernemer heeft het een groot voordeel. Hij blijft namelijk de (grootste) aandeelhouder binnen het bedrijf én dus betrokken. Aan de andere kant speelt de korte levensduur van veel ondernemingen een rol. Met name internetbedrijven hebben een korte levenscyclus, waardoor het vroeg sturen op verkoop wellicht meer voor de hand ligt. De kunst zit hem in het aan boord halen van de juiste investeerder. Die samen de juiste koers wilt varen.

 

Schakel een bedrijfsovernamespecialist in

Bedrijventekoop.nl is hét grootste bedrijfsovernameplatform van de Benelux. Wij brengen vraag en aanbod dan ook snel én doeltreffend bij elkaar. Om jou zo goed mogelijk te helpen met – eventueel – een pre-exit constructie stellen wij ons netwerk van bedrijfsovernamespecialisten graag tot je beschikking. 

Zij staan je bij wanneer dat nodig is. Uit eigen ervaring durven wij wel te stellen dat een overnamespecialist uiteindelijk méér oplevert, dan deze kost. Wanneer je de specialist precies inschakelt in het bedrijfsovernameproces hangt af van je wensen. Wij raden aan om deze met name in te schakelen als persoonlijke emoties de overhand kunnen nemen.