De onderneming
De onderneming richt zich op de aanleg en aansluiting van bedrijventerreinen op een glasvezelnetwerk. De onderneming ontsluit deze bedrijventerreinen in een keer, zodat alle daar gevestigde bedrijven zich kunnen aansluiten op dit snelle glasvezelnetwerk.
Het eerste glasvezelnetwerk is aangelegd in 2013 op het Kennispark in Enschede en is door de aandeelhouders gefinancierd. Er is inmiddels ook een 2e terrein ontsloten. In 2014 wordt naar verwachting gestart met de aanleg van zon 10 terreinen, waarbij een traject circa 9 tot 12 maanden duurt.
Activiteiten van de onderneming
De onderneming is gestart door een bedrijf dat al sinds 7 jaar slimme telefonie en data oplossingen levert aan zowel bedrijven als particulieren en zich nu is gaan toespitsen op glasvezelnetwerken.
De onderneming heeft een andere kijk op de markt en heeft een ander aanbod dan traditionele glasvezel aanbieders. Het biedt een prijsstelling die interessant is voor MKB ondernemers, waar traditionele leveranciers duur zijn en zeer hoge aansluitkosten rekenen. De onderneming rekent eenmalig een kostenpost voor de aanleg, welke onder de E 1.000,- ligt en rekent daarnaast maandelijks E 150,- per bedrijf voor razendsnel glasvezel internet.
De onderneming doet vervolgens niet aan verplichte winkelnering zoals KPN, Tele2 en Ziggo. De bedrijven die aangesloten worden zijn vrij om overige diensten af te nemen bij welke leverancier zij wensen. Aan de diensten gaat de onderneming wel indirect verdienen.
Prestaties van de onderneming
De onderneming is in het 4e kwartaal van 2013 gestart en heeft in 2013 de eerste bedrijventerreinen ontsloten en heeft daarmee een omzet behaald van circa E 20.000,- in 2013. De aanleg hiervan levert ook voor 2014 en verder een omzet van circa E 120.000,- op. De totale omzet voor 2014 wordt verwacht rond de E 220.000,- uit te komen
In 2013 heeft de onderneming direct winstgevend gedraaid. Op basis van inkomsten uit huidige terreinen en terreinen waarmee in 2014 gestart wordt, verwacht de onderneming voor 2014 een resultaat van E 50.000,-.
Behoefte van de onderneming
De onderneming is op zoek naar een investeerder, voor een bedrag van circa E 200.000,-. Hoewel in theorie de aanleg van een glasvezelnetwerk volledig betaald wordt door een bedrijventerrein, dient de onderneming in de praktijk toch regelmatig voor te financieren.
Per industrieterrein is er om een glasvezelnetwerk aan te leggen een investering nodig van E 100.000,- tot E 200.000,-. Een simpel voorbeeld leert dat bij bijvoorbeeld 50 aansluitingen er E 50.000,- vooruit betaald wordt door de klanten in de vorm van aansluitkosten. Daarbij is het zo dat bijvoorbeeld in de provincie Overijssel er een regeling bestaat waarbij de provincie E 1.500,- per aansluiting leent, op basis van 50 aansluitingen is dit nog eens E 75.000,-. Dit betekent dat, indien de aansluiting een investering vergt van E 200.000,- en nog E 75.000,- voorgefinancierd dient te worden. Deze wordt terugverdiend met de maandlasten die de bedrijven betalen, E 150,-. Wanneer de kosten hiervan afgetrokken worden, dan blijft een terugverdientijd over van circa 3 tot 4 jaar. Uiteraard wordt er eerst verkocht en vervolgens pas aangelegd, zodat de inkomsten gegarandeerd zijn. De ondernemingen die zich aansluiten op glasvezel sluiten ook meerjarige overeenkomsten.
Glasvezel is feitelijk onroerend goed, waardoor het in principe mogelijk is dat een bank tot 50% financiert. In de praktijk en het huidige bancaire klimaat is dit echter lastiger, waardoor gezocht wordt naar een investeerder voor de onderneming.
Van deze gezochte investering kunnen 3 a 4 terreinen worden aangesloten.
Motieven voor investeren/financieren
Er kan een belang verkregen worden in een onderneming die zich bevindt op een markt die groeimogelijkheden kent, de markt van snel internet. De onderneming heeft met de aanleg van terreinen in 2013 al bewezen dat het de juiste vaardigheden bezit.
De terugverdientijd, en daarmee het mogelijk rendement, is hoog.
Er is in de directie nog ruimte voor een actieve participant met specifieke kwaliteiten.