Terug naar het overzicht

Bedrijf verkocht? Nu je vermogen aan het werk te zetten.

Visie 2e helft 2024

Eind vorig jaar ging onze partner Hans van der Velden van Auréus in op de gepubliceerde Visie 2024 die opende met het artikel dat dit het beste instapmoment was van de eeuw. Alleen ging dat niet over de afgelopen maanden, maar veel meer over de typische horizon van een belegger, die per definitie langer is dan een jaar. Desondanks was het voor de aandelenmarkt een prima eerste halfjaar. Wat tegenviel was de pauze in de dalende inflatietrend, waardoor centrale banken minder haast maakten met renteverlagingen. De sterkere economische groei was een positieve meevaller, eerst in de Verenigde Staten en nu ook in de rest van de wereld. We hebben tot nu toe alleen maar meer bevestiging gekregen van ons basisscenario genaamd Uber-Goldilocks.

Optimistisch basisscenario

Het basisscenario gaat uit van meevallende economische groei gecombineerd met een meevallende ontwikkeling van inflatie en rente. Waar in het sprookje van Goudhaartje alles precies goed was, is alles nu net nog iets beter dan verwacht. Zo’n fenomeen wordt beloond met hogere koersen en die hebben we ook gezien. De wereldeconomie wint aan stabiliteit nu die niet langer op één motor (de Verenigde Staten) draait. Daardoor neemt de kans op een recessie opnieuw af. Dankzij verder afnemende inflatie in de tweede helft van dit jaar, kan de rente eindelijk omlaag en de waardering van de aandelenmarkt is nog altijd aantrekkelijk. 

 

 

Productiviteit boost

Kunstmatige intelligentie zorgt voor positieve verrassingen bij bedrijven, vooralsnog vooral bij de ‘enablers’ van deze technologie, al verschuift de aandacht geleidelijk naar de ‘adopters’. Macro-economisch ligt een langere periode van hogere productiviteitscijfers in het verschiet en daarmee komt het BBP (en de bedrijfswinsten) hoger uit dan verwacht, terwijl inflatie geen roet in het eten kan gooien. Er zijn meer periodes in de geschiedenis die hierop lijken. Aansprekend zijn vooral de jaren negentig met de dotcomhausse en natuurlijk de roaring twenties. In beide gevallen zorgde productiviteit voor de koersversnelling. Waarschijnlijk staan we nog maar aan het begin van een langjarige periode van bovengemiddelde rendementen op de aandelenmarkt.


Hogere reële rentes op termijn

Bij een hogere productiviteit hoort automatisch een hogere reële groei van de economie. Daarbij hoort dan ook op langere termijn een hogere rente. Geen goed nieuws voor obligaties terwijl dit voor aandelen nog wel meevalt, vooral omdat hogere reële groei ook een hogere winstgroei indiceert.


De tweede helft 2024

De rest van het jaar zal worden gekenmerkt door de Amerikaanse presidentsverkiezingen in een periode dat door desinflatie de rente op de korte termijn nog omlaag kan. Die lagere rente is op zich al een impuls voor de aandelenmarkt. De onzekerheid rondom de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan mogelijk voor extra volatiliteit zorgen. Waarschijnlijk zal al in een vroeg stadium duidelijk zijn wie er gaat winnen, zodat de verkiezingen uiteindelijk een non-event blijken te zijn. Ondertussen verbeteren elk kwartaal de economische groeicijfers en daarmee ook de bedrijfsresultaten. Koersen kunnen stijgen in lijn met die resultaatsontwikkeling, al is er – met name buiten de Verenigde Staten – ook voldoende ruimte voor k/w-expansie. Voor obligaties is het dalingspotentieel van de rente beperkt zolang er geen recessie komt en kan een steiler wordende curve zelfs zorgen voor verliezen aan de lange kant. Verder zijn kredietopslagen zo laag dat zowel bedrijfsobligaties als high yield leningen onvoldoende compensatie bieden voor het risico. Opwaartse verrassingen zijn er vooral buiten de Verenigde Staten en dan met name in Azië, waar een nieuwe bull-markt mogelijk al is begonnen.

 

Eerste stap

Voordat we je vermogen aan het werk zetten gaan we eerst kijken wat je persoonlijke doelstelling, wensen en mogelijkheden zijn. Uiteraard willen we zorgvuldig te werk gaan en pas dan kan een passende oplossing worden gevonden. Interesse? Neem dan contact op met Hans van der Velden, onze specialist in Vermogensbeheer bij Auréus.