
Zo leen je slim voor de groei van je onderneming
Als ondernemer kan het nodig zijn om geld te lenen. Je wilt bijvoorbeeld investeren in nieuwe apparatuur, maar hebt hier niet de financiële middelen voor. Of je wil extra voorraad aanschaffen, terwijl alle openstaande facturen nog niet betaald zijn. Juist bij zulke knelpunten is het fijn om wat geld achter de hand te hebben. Dit kan in de vorm van een lening, maar daarbij is het wel van belang om te weten dat geld lenen als ondernemer anders werkt dan een persoonlijke lening. Zorg dat je weet welke lening voor jou de beste oplossing is, want alleen zo leen je slim voor de groei van je onderneming.
Waarom geld lenen als ondernemer?
Wanneer je drie verschillende ondernemers vraagt waarom ze geld lenen, is de kans groot dat je drie verschillende antwoorden krijgt. Toch is investering in groei wel een veel genoemde, omdat deze op allerlei manieren kan plaatsvinden. Je kunt bijvoorbeeld groeien door je bedrijf uit te breiden of door een nieuwe vestiging te openen. De uitbreiding kan echter ook zitten in de aanschaf van extra machines, waardoor je productiecapaciteit groter wordt. Ook het verkrijgen van werkkapitaal kan een reden zijn om geld te lenen. Dat helpt om tijdelijk een liquiditeitstekort te overbruggen, of om lopende kosten te dekken. Wil je je voorraad uitbreiden, zonder daarvoor direct je eigen kapitaal aan te spreken? Ook dat kan een reden zijn om geld te lenen. Een ander moment waarop extra geld nodig kan zijn, is wanneer je een bestaande onderneming wilt overnemen, of een franchise wilt starten.
De verschillende soorten zakelijke financiering
Als ondernemer kun je niet alleen verschillende redenen hebben om geld te willen lenen, maar ook kiezen uit verschillende soorten zakelijke financiering. Het is belangrijk om de optie te kiezen die het beste bij jouw situatie past. Om dat goed te kunnen doen is het handig om wat te weten van de verschillende financieringsvormen. Verreweg de bekendste is de zakelijke lening. Dit is een vast bedrag dat je in termijnen terugbetaalt, met rente. Zo’n lening is geschikt voor grote investeringen. Ben je op zoek naar meer flexibiliteit? Dan kan een zakelijk krediet een betere keuze zijn. Bij deze flexibele leenvorm betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag.
Andere vormen van zakelijke financiering
Naast het zakelijke krediet en de zakelijke lening zijn er andere opties die je kunt gebruiken om extra middelen tot je beschikking te krijgen. Leasing is daarvan een veel gebruikte. Hierbij betaal je maandelijks een bedrag, in plaats van dat je in een keer een grote uitgave moet doen. Deze vorm wordt veel gebruikt bij bedrijfsmiddelen zoals auto’s en machines. Wat minder bekend is factoring: een financieringsvorm waarbij je facturen direct betaald krijgt door een factoringmaatschappij. Dit helpt bij cashflowproblemen, doordat je niet meer op je geld hoeft te wachten. Een andere minder traditionele financieringsvorm is crowdfunding. Daarbij investeren particulieren of bedrijven in jouw onderneming of product. Hiervoor kun je online diverse platforms vinden. Ten slotte is het ook goed om te weten dat je voor overheidsregelingen in aanmerking kan komen als je een onderneming start vanuit een uitkering. Het starterskrediet van het UWV kan dan bijvoorbeeld een uitkomst zijn.
Waar moet je op letten bij een zakelijke lening?
Overweeg je het afsluiten van een zakelijke lening. Onderzoek dan eerst de volgende zaken:
- Het rentepercentage van de lening. De koste van de lening kunnen namelijk flink verschillen per aanbieder;
- De looptijd. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Dat lijkt aantrekkelijk, maar hoeft niet altijd voordelig te zijn. De totale kosten zullen hierdoor namelijk vaak hoger uitvallen;
- Lees alle voorwaarden goed door voordat je een overeenkomst aangaat. In de voorwaarden vind je bijvoorbeeld terug of je een boete krijgt als je vervroegd aflost, of dat je vastzit aan verplichte aflossingen;
- Houd er rekening mee dat er om een onderpand gevraagd kan worden. Als je de lening op termijn niet meer kunt betalen, kan dat dus vervelende gevolgen hebben;
- Stel jezelf de vraag of je financiële situatie stabiel genoeg is om de lasten van een lening te kunnen blijven dragen.
Hoe vraag je een lening aan?
Om succesvol een zakelijke lening aan te vragen, is het belangrijk om goed voorbereid zijn. Dat kun je doen door een sterk ondernemingsplan te schrijven, waarin je uitlegt wat je plannen zijn en hoe je die gaat realiseren. Voor kredietverstrekkers maakt dit duidelijk wat je plan is om winst te maken en daarmee je maandelijkse kredietlasten kunt betalen. Dat is belangrijk, want ze willen zeker weten dat je de lening uiteindelijk zult terugbetalen. Zorg daarnaast voor een goede administratie. Zo’n duidelijk overzicht van je financiën vergroot je kans op goedkeuring van de lening aanvraag. Houd er ook rekening mee dat bij het aanvragen van een lening je kredietwaardigheid gecheckt wordt. Er wordt bijvoorbeeld opgezocht of je betalingsachterstanden hebt of hebt gehad.
Bouwen aan je onderneming
Een zakelijke lening kan dus een belangrijke stap zijn in de groei van je onderneming. Door je financieringsbehoefte helder te hebben en verschillende opties te vergelijken kun je een goede keuze maken. En lukt het uiteindelijk niet om geld te lenen? Maak je dan geen zorgen. Er zijn meer manieren om je doel te bereiken. Probeer te investeren met eigen middelen, of ga op zoek naar samenwerkingen of investeerders. Ondernemers denken in oplossingen!