Terug naar het overzicht

2025: Het jaar van private equity

Als gevolg van de stijgende rente en het terughoudende beursklimaat waren de afgelopen jaren niet eenvoudig voor private equity om waarde te realiseren. Het aantal exits lag veel lager dan gebruikelijk. Vooral de grotere private equity-fondsen die meer gebruik maken van leverage en meer vertrouwen op een waarderingsarbitrage hebben het nog altijd lastig. Tegelijkertijd is er een steeds grotere noodzaak tot verandering bij veel bedrijven om te overleven. Dat biedt private equity zowel voor bestaande als voor nieuwe bedrijven meer kansen. Volgens onze partner Hans van der Velden van Auréus zou het jaar 2025 wat dat betreft een uitstekend jaar kunnen worden voor private equity. In dit bericht licht hij toe waarom.
 

Dalende rente

Het is niet de absolute hoogte van de rente die voor private equity een probleem is, als wel de snelle stijging. Veel bedrijven zijn gefinancierd op basis van een variabele rente en dan ligt het renterisico niet bij de bank, maar bij het bedrijf. Inmiddels hebben meerdere centrale banken hun rente verlaagd en wordt het pad van verdere renteverlagingen steeds duidelijker. Dat betekent dat het weer eenvoudiger is geworden om overnames te financieren. 


Meer fusies en overnames

Door de snel stijgende rente werd de markt voor fusies en overnames moeilijker. Niet dat er geen geïnteresseerde kopers en verkopers meer waren, maar meer door het verschil van inzicht in prijs. De verkoper had een hogere prijs in gedachten, terwijl de koper dacht dat die wel tegen lagere prijzen zaken kon doen. Het duurt even voordat bij beiden de nieuwe realiteit inzien. Vorig jaar ging slechts 3 procent van de dealmakers uit van een opleving dit jaar, maar nu is maar liefst twee derde van de dealmakers overtuigd van een aantrekkende markt in 2025. Bijna een vijfde van de bedrijven (17 procent) ziet digitalisering als belangrijkste stimulans voor kopers in de komende twaalf maanden. Andere belangrijke aanjagers van fusies en overnames zijn naar verwachting zogeheten distressed opportunities (14 procent) en toenemende interesse van buitenlandse kopers (ook 14 procent).


Toenemende transities

Routinematige bedrijfsstrategieën schieten tekort in het huidige, snel veranderende landschap. Als bedrijven zich hebben aangepast aan één innovatie, duiken er opeens drie andere op, de een nog meer transformerend dan de ander. Het is juist dit tempo, deze versnelling, die de bepalende uitdaging van onze tijd is geworden. Veranderen op de beurs is niet eenvoudig. Bedrijven hebben op de beurs veel meer van doen met zogenaamde stakeholders (onder andere overheid, regelgevers, klanten, opdrachtgevers, werknemers, leveranciers, beleggers, kredietverstrekkers, media, Ngo’s, minderheidsgroepen, speciale belangengroepen) en moeten tegenwoordig voldoen aan veel meer wet- en regelgeving dan voorheen. Verder betekent transformeren op de beurs vrijwel altijd dat de bestaande bedrijfsactiviteiten pijn moeten worden gedaan en dat is de belangrijkste reden dat veranderingen in handen van private equity veel sneller verlopen en ook daadwerkelijk slagen dan op de beurs. Daar zijn ook steeds vaker de specialisten te vinden die zo’n transformatie vorm kunnen geven.
 


Conclusie

Private equity kent verschillende vintage jaren. Het rendement verschilt van jaar tot jaar. Dat heeft onder andere te maken met de belangstelling voor private equity. Als die groot is, dan verwatert dit het rendement enigermate. In de afgelopen jaren was de belangstelling lager en daaraan lagen meerdere oorzaken ten grondslag. Naast de startperiode is natuurlijk ook het daadwerkelijke moment van verkopen van belang. De dalende rente en de toenemende activiteit op het gebied van fusies en overnames helpen om ervoor te zorgen dat 2025 een goed jaar wordt voor private equity. Bovendien moet er nog wat worden ingehaald van de afgelopen jaren. Bedenk ook dat juist bij private equity er veel rendement in de staart zit.

Hans van der Velden
Auréus Group B.V.