
In gesprek met Edward Ooteman – ED-M Partners
Van tijd tot tijd gaan wij in gesprek met een van onze aangesloten partners om hen wat beter te leren kennen. Dit keer is het de beurt aan Edward Ooteman van ED-M Partners. Wij spraken hem over zijn organisatie en vroegen hem naar zijn kijk op de overnamemarkt.
Edward is vrijwel zijn gehele werkzame leven actief als ondernemer. Hij had onder meer een recruitmentbedrijf en richtte twee IT-consultancybedrijven op. Daarna werkte hij zes jaar lang als partner bij Boer & Croon en nam hij samen met een zakenpartner een tandheelkundige keten over, die ze later weer succesvol verkochten.
ED-M Partners
Een aantal jaren geleden besloot hij, na dertig jaar ondernemerschap en meerdere succesvolle bedrijfsovernames en -exits, dat het tijd was om zijn opgedane ervaring te benutten als overnameadviseur. "Mijn ervaringen als zowel koper als verkoper van bedrijven maakten mij enthousiast om ook andere ondernemers te helpen bij overnames," vertelt hij. "Daarom ben ik ED-M Partners gestart."
Vanuit zijn woonplaats Bergen (NH) begeleidt hij ondernemers bij aan- en verkoop van bedrijven. Hij onderscheidt zich hierin met zijn persoonlijke en betrokken werkwijze. "Bij grote advieskantoren zie je vaak dat de partners het eerste contact doen, waarna een junior de begeleiding overneemt. Ik kies ervoor om zelf het hele traject van A tot Z te begeleiden. Van de eerste gesprekken tot aan de notaris, ik ben erbij. Uiteraard wordt ik op de juiste momenten ondersteund door een bedrijfsanalist, maar dat persoonlijke aspect vind ik heel belangrijk."
Hij kiest daarbij voor een transparante werkwijze met een lage instapdrempel. “Ik werk op basis van no cure no pay, met een beperkte opstartvergoeding. Pas bij resultaat volgt de beloning. Voor ondernemers geeft dat vertrouwen én duidelijkheid. Zo ontstaat een gezamenlijke win-winsituatie.”
Hoewel Edward veel ervaring heeft in recruitment, IT en zorg, richt hij zich bewust niet op een bepaalde branche. “Ik focus me niet op een specifieke sector, maar op het proces van kopen en verkopen. Ondernemers kennen hun vak en ik het mijne. De klik die ik met een ondernemer heb, is voor mij veel belangrijker."
Een belangrijk onderdeel van zijn rol als adviseur is het managen van verwachtingen. “Ondernemers hebben vaak jarenlang keihard gewerkt aan hun bedrijf. Dat maakt het begrijpelijk dat ze hopen op een hoge verkoopprijs,” legt Edward uit. “Toch is het belangrijk om realistisch te blijven. De markt bepaalt uiteindelijk wat een bedrijf waard is, niet het gevoel van de eigenaar.” Door open en eerlijk te zijn over de waardering en mogelijke uitkomsten, zorgt hij voor een transparant proces en voorkomt hij teleurstellingen. “Ik beloof geen sprookjes. We kijken samen wat er haalbaar is – en als het beter uitvalt, is dat mooi meegenomen.”
Aantrekkende markt
De overnamemarkt maakt positieve ontwikkelingen door, merkt Edward. "Ondanks alle onzekerheid in de wereld is de vraag naar bedrijven weer wat aangetrokken. De vraag naar winstgevende bedrijven, met name met een recurring verdienmodel, is groot. Denk bijvoorbeeld aan softwarebedrijven, managed services en zorgorganisaties. Ook private equity-partijen blijven actief, vooral bij bedrijven met een EBITDA vanaf één miljoen euro.”
Bij kleinere bedrijven ligt de situatie volgens hem anders. “Voor organisaties met een lagere winstgevendheid is het vinden van een koper soms lastiger. Tenzij het past als aanvulling bij een bestaande partij. Ondernemers doen er dan goed aan om eerst te werken aan overdraagbaarheid en schaalbaarheid.”
Wat Edward ook opvalt, is dat ondernemers hun bedrijf steeds jonger verkopen. "Waar ondernemer vroeger rond de 60 jaar begonnen met de verkoop van hun bedrijf, ligt de gemiddelde leeftijd nu tussen de 40 en 50 jaar. Serial entrepreneurs starten sneller iets nieuws na een verkoop. Dat zegt iets over de veranderende ondernemersmentaliteit: sneller schakelen, sneller opnieuw beginnen."
Ook internationaal groeit de interesse in Nederlandse bedrijven, met name vanuit Angelsaksische landen. Die richten zich vooral op grotere organisaties, vaak met een EBITDA vanaf €10 miljoen. Toch waarschuwt Edward dat een buitenlands bod niet automatisch de beste optie is. “Deze partijen kijken vaak heel rationeel. Als er ook maar iets niet klopt, kunnen ze de prijs verlagen of de deal afblazen. Het hoogste bod is dus niet per se de beste keuze. Betrouwbaarheid en aansluiting op de organisatie zijn minstens zo belangrijk.”
AI is een kans
Over de externe invloeden op het vakgebied, zoals bijvoorbeeld AI, is Edward duidelijk: "AI kan processen efficiënter maken, zoals analyses versnellen of ondersteunen bij het opstellen van informatiememoranda. Maar het persoonlijke aspect – onderhandelingen, verwachtingen managen, partijen verbinden – blijft cruciaal. Dit vak draait om vertrouwen en relaties.”
Juist daarin ligt volgens hem de meerwaarde van een adviseur. “Een bedrijf verkoop je meestal maar één keer. Dan is het belangrijk dat er iemand naast je staat die weet wat hij doet, oog heeft voor de belangen van alle partijen en stuurt op een eerlijk en goed resultaat.”
Vooruitkijkend ziet Edward vooral kansen. “Er is veel geld in de markt, de rente daalt weer licht en ondernemers blijven actief zoeken naar groei of een volgende stap. Als het economisch en geopolitiek stabiel blijft, verwacht ik dat de markt zich verder versterkt.”
Meer informatie over ED-M Partners

ED-M & Partners is jouw betrouwbare partner in bedrijfsovernames, fusies, en bedrijfstransformaties. Met meer dan 30 jaar ervaring in de zakelijke markt begeleiden zij ondernemers bij het succesvol (ver)kopen en transformeren van bedrijven. Het doel is niet alleen om een transactie tot stand te brengen, maar om duurzame waarde te creëren voor alle betrokken partijen.
Kom in contact met ED-M Partners