Terug naar het overzicht

Familievermogen overschrijdt generaties

Bij Auréus Family Office weten we hoe de hazen lopen en kennen we alle ins & outs als het gaat om familievermogen. De financiële kant staat altijd in dienst van het persoonlijk geluk van de ondernemer én de familie daaromheen. We vragen, luisteren en adviseren, maar jij beslist. Het is jullie familievermogen, jullie familieverhaal. Misschien herken je je in één van deze vier situaties?
 

1) Opeens (multi)miljonair

Een nieuwe fase, van ondernemer naar investeerder
Door de verkoop van je bedrijf kom je in een andere situatie terecht. Dit opent nieuwe perspectieven. Met wie wil je zakendoen? Ga je dat allemaal zelf organiseren? Welke impact heeft de verkoop op jouw gezin en de toekomst van jouw kinderen?

Wie gaat je helpen?
Hoe vul je de verkoopopbrengst optimaal in? Veel banken, vermogensbeheerders en anderen presenteren talloze mooie beleggingsvoorstellen. Maar hoe beoordeel je die? Passen deze voorstellen bij jouw eigen ideeën over hoe je jouw vermogen wil investeren? Overzie je het geheel nog wel?

De strategie bepalen
Het goed beheren van familievermogen is een kunst op zich. Eigenlijk heb je nu een financiële onderneming. Om je vermogen te behouden heb je vooral een strategie nodig. Onderzoek wat bij je past en houd vast aan die strategie.
Een ervaringsdeskundige die het geheel coördineert en het totaal overziet voor jouw en je gezin is onmisbaar. Eén die op basis van de strategie invulling geeft aan het vermogen, proposities van externe partijen beoordeelt en de samenhang bewaakt.

 

2) Bescherming van het familievermogen

Bescherming opgebouwde waarde
Soms zet een plotselinge gebeurtenis je aan het denken. Je (financiële) bedrijf vertegenwoordigt immers een flinke waarde. Wat de toekomst ook brengt, de continuïteit van het familievermogen moet goed geregeld zijn, juist omdat dit in het belang is van de mensen waar je het meeste om geeft. 
 
Hoe bereid je je voor op (on)verwachte gebeurtenissen?
In hoeverre past de huidige structuur bij jullie toekomstplannen, maar ook bij onverwachte gebeurtenissen? Iemand moet verantwoordelijkheid nemen en verstandige dingen blijven doen als je er onverhoopt niet meer bent, het niet meer kan of niet meer wil. Hoe borg je de zeggenschap over het familiekapitaal? Hoe en wanneer betrek je de kinderen? Misschien hebben ze hier totaal geen interesse in. Hoe bewaak je de privacy en bescherm je je gezin tegen ongewenste invloeden van buitenaf? 
 
Veel vermogende families maken niet voor niets gebruik van een familiestichting. Deze vormt de centrale spil in het bestuur van het familievermogen. Eén of meer bestuurders houden rekening met de belangen van alle betrokken familieleden. Meerdere generaties kunnen deel uitmaken van zo’n bestuur. En die bevoegdheden kunnen in de loop van de tijd verschuiven. Ook kan een externe bestuurder of een ervaren adviseur het bestuur bijstaan bij complexe besluiten om zo een goed evenwicht te bieden.
 


3) Mij zal dit niet gebeuren

Zorgen voor later.
Je bent er liever niet mee bezig, maar de dood is de enige zekerheid in het leven. En als vermogende ondernemer is er dan ook nog eens veel te verdelen én te regelen. Waardoor je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Wat gebeurt er met je bedrijf als je er niet meer bent? Sluit je testament wel aan op jouw actuele vermogenssituatie? Aan wie wil je nalaten en wie ondersteunt jouw erfgenamen? Welke financiële consequenties heeft jouw overlijden en tegen welke belastingclaim lopen jouw nabestaanden aan? Is er dan ook wel voldoende liquide vermogen zodat ze niet in de problemen komen? Is het verstandig om nu al een deel van jouw vermogen over te dragen? Wat zijn hierin de mogelijkheden?
 
Estate planning
Bewust of onbewust speelt de tweede (en daaropvolgende) generatie een rol van betekenis in vragen rond het beheer en overdracht van vermogen. Daarmee wordt vermogen een familievermogen. Het bewaken en besturen van generatie-overschrijdend familievermogen vraagt om meer dan alleen vermogensbeheer. 
 

4) De volgende generatie: zijn ze er klaar voor?

Familievermogen als lust of last.
Financiële onafhankelijkheid geeft vrijheid, maar die vrijheid komt met uitdagingen. Waar loopt de volgende generatie tegenaan en wat komt er op hun pad? Eén ding staat voorop: het mag hun persoonlijke ontwikkeling in géén geval negatief beïnvloeden.
 
Hoe bereid je de volgende generatie zo goed mogelijk voor?
Hoe en wanneer betrek je jouw kinderen in het familievermogen? Wie begeleidt of coacht jouw kinderen? Hoe zorg je ervoor dat ze voldoende financieel bekwaam worden? Wat als jouw ene kind er meer interesse in heeft als de andere? En dan heb je straks natuurlijk ook nog de partners van jouw kinderen!
 
Klaar voor de toekomst
Traditioneel concentreren vermogende ouders en hun adviseurs zich op financiële planning, estate planning en vermogensbeheer. Maar gaat het om generatie-overschrijdend vermogen, dan komt er een extra element bij. De volgende generatie moet worden voorbereid op de verantwoordelijkheden die dit vermogen met zich mee gaat brengen. En dat voortdurend, met een blik op de toekomst.

Wil je meer weten wat dit voor jou kan betekenen neem dan contact op met onze specialist Hans van der Velden van Auréus.