Terug naar het overzicht

Hoe financier je jouw winkel?

Of je nu plannen hebt voor het openen van een nieuwe winkel, het moderniseren of uitbreiden van je huidige vestiging, of investeringen wilt doen in ICT of duurzaamheid, financiering vormt een essentieel onderdeel van je zakelijke strategie. In dit artikel gaat INretail dieper in op de verschillende financieringsmogelijkheden en hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw specifieke situatie.

Het is van cruciaal belang om je uitgangspunt bij financieringsvragen goed te begrijpen om je kans op financiering te maximaliseren. Het raadzaam om een financieel adviseur in te schakelen die bekend is met de financieringsmarkt binnen de branche.


Traditionele en alternatieve financieringsopties

Hoewel bankfinanciering nog steeds veelvoorkomend is, zijn banken vaak terughoudend bij het financieren van kleinere retailactiviteiten en bedragen onder de € 250.000. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieve financieringsmogelijkheden beschikbaar, zoals crowdfunding, werkkapitaalfinanciering via online aanbieders, business angels, leasing en factoring. Maar hoe kies je de beste financieringsvorm voor jouw situatie?


Begrijp je financiële positie

Een cruciale stap bij het vinden van de juiste financiering is het begrijpen van je huidige financiële situatie. Belangrijke financiële ratio's, zoals solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit, spelen hierbij een rol. Door inzicht te hebben in deze cijfers, kun je beter bepalen welke financieringsvorm het meest geschikt is voor jouw situatie.


Analyseer je balans

Het begrijpen van je balans is ook van essentieel belang. De balans geeft een overzicht van je bezittingen, schulden en eigen vermogen op een bepaald moment. Door de samenstelling van je balans te begrijpen, kun je beter inschatten welke financieringsvorm het beste past bij jouw situatie.


Stel je financieringsdoelen vast

Het hebben van duidelijke financieringsdoelen kan helpen bij het kiezen van de juiste financieringsvorm. Dit kan variëren van werkkapitaal, financiering van debiteuren of voorraden, tot de aanschaf van bedrijfsmiddelen of onroerend goed.
 

Keuze van financieringsvorm

De keuze voor een financieringsvorm hangt af van verschillende factoren, waaronder het benodigde bedrag, het type investering, de risicobereidheid van de financier en de looptijd. Daarnaast kunnen de kosten en tarieven van verschillende financiers ook van invloed zijn op je keuze. Het is belangrijk om te weten dat banken tegenwoordig vaak kleinere financieringen vermijden. 

Wil je eens sparren over je financiering of je voorgenomen plannen? Neem contact op met INretail of Bedrijventekoop.nl. We helpen je graag verder.