Waarom vermogensbeheer?
Bij vermogensbeheer laat je je geld beheren door een professional, bijvoorbeeld op het moment als je zelf onvoldoende kennis of tijd hebt om zelf te beleggen. Er is wel een verschil tussen vermogensbeheer waarbij je persoonlijk contact hebt met een vast aanspreekpunt en volledig geautomatiseerd en gestandaardiseerd online vermogensbeheer. De kosten van online vermogensbeheer zijn meestal lager. Dat komt omdat daar ook geen sprake is van een persoonlijke dienstverlening en juist daar zit een groot deel van de toegevoegde waarde. Feitelijk is online vermogensbeheer een variant van doe-het-zelf beleggen.
Vijf principes in beleggen
1) Kosten
Kosten gaan rechtstreeks af van het rendement en zijn dus een belangrijke factor. Er zijn manieren om met lage kosten te beleggen. Je moet dan wel weten wat je precies doet en waar de valkuilen zitten. Als belegger moet je je dan ook serieus afvragen waarom bepaalde diensten of producten goedkoper zijn?
Een vermogensbeheerder die persoonlijke service biedt, zal in de regel niet de goedkoopste zijn. Wel zullen ondoordachte risico’s worden beoordeeld en zal de portefeuille dusdanig worden ingericht om de kans op misstanden te reduceren.
2) Rendementen uit het recente verleden
Eenmaal enthousiast geworden over recente rendementen op de beurzen en op basis daarvan een portefeuille samenstellen leidt vroeg of laat tot teleurstellingen. Geen enkele belegging groeit tot in de eeuwigheid. Dus als je niet snapt waarom een belegging zo succesvol is, dan mis je waarschijnlijk ook het signaal om te verkopen.
Een vermogensbeheerder beoordeelt bedrijfsresultaten, marktvisie, economisch perspectief. Dat is dus meer dan alleen de bestaande trend doortrekken.
3) Spreiding
Veel beleggers spreiden onvoldoende, laten zich verleiden tot overmatig handelen op basis van impulsen en blijken vooral in extreme situaties de verkeerde besluiten te nemen. Er zijn twee momenten wanneer beleggers bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in de portefeuille. Wanneer de markt omhoog spuit en wanneer de markt zwaar onderuitgaat. Dat zijn precies de momenten waarop diezelfde beleggers, ingegeven door emoties, meestal de grootste fouten maken. Dit gaat allemaal ten koste van het rendement.
Het eerste voordeel van vermogensbeheer is de strategische benadering van de beleggingsmix. Vooral op de verhouding tussen rendement en risico heeft deze strategische verdeling een grote invloed.
4) Her-balanceren
Veel beleggers geloven dat ze moeten handelen op basis van marktbewegingen, maar het op korte termijn proberen te voorspellen waar de beurs naar toe gaat, eindigt meestal in een tranendal. Wanneer een bepaalde beleggingscategorie het al enige tijd goed heeft gedaan dan is het gewicht van die categorie in de portefeuille opgelopen. De kans dat euforie langzaam maar zeker omslaat in zelfoverschatting en/of hebzucht is reëel.
Gedisciplineerd vermogensbeheer brengt dit gewicht weer terug naar het oorspronkelijke gewicht, zonder de beleggingsdoelstelling uit het oog te verliezen. In de praktijk blijkt her-balanceren de enige succesvolle strategie om de markt te timen, simpel door het principe van hoog verkopen, laag (bij)kopen.
5) Tijd
Met beleggen is een hoger rendement te behalen dan met sparen. Het nemen van risico wordt beloond. Risico wordt vaak gedefinieerd als het fluctueren van de koersen. Maar voor beleggers met een lange horizon is dat geen risico, maar juist een kans, mits men blijft vasthouden aan bovenstaande principes.
Vermogensbeheerders hanteren een lange termijn horizon. Daardoor kopen ze dankzij dergelijke fluctuaties laag en verkopen ze hoog.
Toegevoegde waarde persoonlijk vermogensbeheer
In de praktijk blijkt dat individuele beleggers juist indexbeleggingen in een correctie als eerste de deur uit doen, terwijl ze over het algemeen wel vasthouden aan actief beheerde thematische fondsen die zich meer op de lange termijn focussen. Psychologisch zorgt dit ervoor dat de eens lange beleggingshorizon van de nerveuze indexbelegger opeens verkort wordt tot minder dan een week.
Een goede begeleiding van een persoonlijke vermogensbeheerder heeft hier veel toegevoegde waarde. Beleggen is immers iets voor de lange termijn. Alles wat ervoor kan zorgen dat ook in slechte tijden de blik gericht blijft op die lange termijn, komt ten goede aan het rendement. De communicatie met een individuele vermogensbeheerder speelt hierin een belangrijke rol.
Meer weten? Neem contact op met Hans van der Velden onze specialist bij Aureus.